Skip to main content

Espanya fa història i guanya el Mundial femení sub-20 de futbol

Espanya ha fet història i ha guanyat el Mundial femení sub-20 de futbol celebrat a Costa Rica. La selecció ha aconseguit el seu primer triomf mundialista de la categoria després de derrotar a la final 3-1 el Japó, el seu botxí fa quatre anys.

Aquest històric triomf se suma a l’aconseguit per la sub-17 a la copa mundial d’Uruguai 2018, on es van imposar a Mèxic 2-1 a la final. I també a la recent Eurocopa aconseguida per la sub-19 el juliol d?aquest any.

Espanya, amb la generació de Patri Guijarro, Aitana Bonmatí o Laia Aleixandri, jugadores que actualment juguen en l’absoluta, havia caigut fa quatre anys a la final mundialista davant el Japó, i va poder jugar la revenja a l’Estadi Nacional de San José (Costa Rica ). Les jugadores que han acabat destacant són les decisives Inma Gabarro i Salma Paralluelo, Julia Bartel o Ane Elexpuru, que es van proclamar campiones d’Europa sub-19.

Minut a minut

Espanya va ser ambiciosa des del minut u. Va sortir a buscar les anteriors campiones del món per enfrontar-se a la derrota que va patir la selecció fa quatre anys. Amb l’entrada al camp de les jugadores espanyoles, es van sotmetre les japoneses a la seva pressió i al seu joc de possessió, afegint l’eficàcia de la selecció sempre necessària en una final. Aquests factors van marcar la sentència del resultat final, la victòria de les espanyoles.

La selecció va castigar les derrotades en els primers 45 minuts de joc. Les japoneses van reaccionar i van fer passar un mal tràngol a les espanyoles a la segona part, més per l’aclaparament de la victòria que per les ocasions reals.

El combinat de Pedro López va fer malbé l’esquena de la defensa nipona. Una gran passada d’Elexpuru la va caçar la pitxitxi Inma Gabarro, que va anotar el seu vuitè gol al campionat amb la seva precisió i perícia habituals al minut 12. L?andalusa s?ha convertit en la segona millor jugadora del torneig.

Una altra pilota a l’esquena del Japó va provocar que Salma Paralluelo marqués de penal el seu segon gol, el tercer del partit, quan l’equip japonès amb prou feines era capaç de pair el 2-0.

El Japó intenta remuntar aixecant el marcador

Però a partir d?aquí, el domini de les espanyoles sobre el partit va canviar de forma dràstica. La selecció japonesa va aconseguir la pilota i va evitar, d’aquesta manera, que Espanya tornés a acostar-se a la línia de gol, ja que no va poder treure el cap a l’àrea rival pràcticament en la resta del matx. Sugisawa va tenir una bona ocasió per ficar les seves al partit abans del descans, però el seu xut se’n va anar a prop del pal, i l’equip de Futoshi Ikeda va donar un parell d’ensurts més per avisar que no estava del tot acabada la final.

El gol del Japó va passar amb l?inici de la segona part. En una jugada a pilota parada, Amano batia Font i portava una mica d’inquietud al bàndol espanyol, que va començar a patir molt amb la velocitat i pressió del rival.

Bartel i Ariadna Mingueza es van quedar sense la pilota i Gabarro i Paralluelo ja no van poder ni amenaçar. El partit es jugava sempre al camp d’una Espanya que patia per tots dos costats, però que es va subjectar llavors a la feina de la capitana Ana Tejada i de Silvia Lloris. El Japó va prémer, però no va trobar el premi d’un nou gol que portés els nervis a l’equip d’un Pedro López que va reaccionar canviant tres centrals per controlar millor el final d’un duel que entra a la història del futbol femení espanyol.